Sfânta Varvara în tradiția elenă (I)

varvara 2
Sursa foto. pinterest

Alături de Sfântul Andrei (30 noiembrie) și Sfântul Nicolae (6 decembrie), Sfânta Varvara (4 decembrie) este cea care deschide sezonul sărbătorilor de iarnă și marchează trecerea de la un anotimp la altul, de la melancolia toamnei la introspecția hibernală și, implicit, la perioada de moarte simbolică a lumii.

Suferind martiriul în veacul al IV-lea după Hristos, Sfânta Varvara se bucură de dragoste și respect în țările spațiului balcanic, atribuindu-i-se și rol de vindecătoare a unor boli cumplite precum vărsatul de vânt. În România este patroana minerilor, amintind de un episod din viața Sfintei în care, urmărită de oamenii propriului tată păgân care nu suporta ideea că fiica lui este creștină, s-a rugat lui Dumnezeu să o ascundă din calea lor. În acel moment, un perete al muntelui spre care alerga s-a deschis ca o gură de peșteră, iar Sfânta Varvara a intrat în el scăpând de furia închinătorilor la idoli. Cu toate acestea, a fost prinsă într-un sfârșit și martirizată prin decapitare chiar de către tatăl ei, Dioscorus. Dar în clipa în care sabia a tăiat gâtul Sfintei, un fulger l-a lovit, ucigându-l. Aceasta a fost pedeapsa lui Dumnezeu pentru bărbatul fără inimă și, în amintirea acestui miracol, elenii au numit-o pe Sfânta Varvara protectoare a artileriei militare.

 

” Varvara celor nouă ingrediente”

varvara 1
Sursa foto: http://www.ypaithros.gr

În Grecia, în special în partea de nord, în regiunile Tracia și Makedonia de Răsărit, Sfânta se bucură de cinstire și tradiții deosebite, una din ele fiind pregătirea unui fel de mâncare ce-i poartă numele.  ”Varvara”, o mâncare simplă, se pregătește din cele mai vechi timpuri pentru a fi dată de pomană și este făcută din făină, scorțișoară, semințe de rodie, susan, stafide, bucățele de fructe, smochine uscate, grâu și apă. În unele locuri, în fiertură se mai aruncă și vreo două-trei boabe de fasole, considerându-se că acela care le va găsi în castron va avea noroc și sănătate tot anul următor. Această practică avea rolul de a invoca ajutorul Sfintei în apărarea de vărsat de vânt, boală care desfigura și ucidea mulți oameni, indiferent de vârstă. Mâncarea se împarte și acum copiilor care merg din casă în casă cu castronele pline de migdale, alune, semințe, smochine, toate uscate. Gospodinele primesc mica ofrandă și umplu apoi castronelele cu ”varvara” gata preparată,obligate fiind de o lege nescrisă de a-și aștepta vizitatorii cu casa strălucind de curățenie și cu ”varvara” aburindă. Acest obicei marchează, în cultura tradițională elenă, și încheierea muncilor agricole, atenția oamenilor îndreptându-se acum asupra curățeniei propriului cămin pe care trebuie să-l pregătească pentru Sărbătoarea Crăciunului.

O variantă a acestei tradiții o are la bază tot pe Sfânta sărbătorită la început de decembrie: se spune că, pentru a ucide cât mai mulți creștini, tatăl Varvarei a trimis slugi la toți brutarii din cetate cu poruncă să fie otrăvite toate pâinile ce vor fi vândute a doua zi. Auzind aceste grozăvii, Sfânta a trimis iute un om de încredere care a înștiințat pe creștini să nu cumpere pâine, ci să fiarbă niște grâu pe care să-l amestece cu tot ce mai au prin casă. Așa că oamenii au căutat prin cămări și au fiert fiecare ce a avut, încropind o mâncare sărăcăcioasă, dar scăpând cu viață și rămânând, astfel neclintiți în credința lor creștină.

Despre alte tradiții dedicate Sfintei Varvara vom vorbi pe îndelete și în următorul articol.

Un gând despre „Sfânta Varvara în tradiția elenă (I)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.