Spetsofai, gustul Pelionului

spetsofai
Sursa foto: http://www.akrotiri.gr

Cu pădurile lui dese și legendele despre neînfricatul Ahile și misterioșii centauri, muntele Pelion ascunde și alte comori, cum ar fi acest preparat culinar care, atenție, creează dependență și alungă orice intenție de dietă.

Savurat pe versanții răcoroși ai muntelui, în special în satul Makrinitsa, ”spetsofai” este un fel de mâncare perfect pentru a-ți încărca bateriile după lupta pieptișă cu pantele abrupte. Simplu, nesofisticat, sățios și aromat, spetsofai adună familia în jurul cratiței, oferind cu generozitate miresme și gusturi numai bune de săturat gurile flămânde. Iar dacă amestecul de cârnați și legume este întregit de gustul cremos al brânzei feta, festinul nu poate fi decât complet.

Rețeta este simplă, bazată numai pe câțiva ardei și vreo 5-6 cârnați dolofani de porc, la care contribuie din plin niște ceapă, câțiva căței de usturoi, puțin vin și, neapărat, piper ca să iasă mâncarea picantă.

Ingrediente:

  • 5-6 cârnați groși, preferabil de porc, tăiați rondele
  • 2 cepe medii tocate fin
  • 4-5 căței de usturoi tocați mărunt (mâncarea trebuie să fie aromată și ușor picantă)
  • 1 ardei mare verde,
  • 1 ardei mare roșu,
  • 1 ardei kapia mare,
  • Opțional, un ardei mic iute,
  • 100 ml de vin roșu,
  • 1 ceașcă de ulei de măsline,
  • ½ de linguriță de boia dulce,
  • 3 roșii mari bine coapte date pe răzătoare sau o conservă de 400 g roșii tocate,
  • Puțin zahăr sau o linguriță de miere pentru accentuarea gustului picant,
  • Sare, piper proaspăt măcinat, pătrunjel verde
  • Felii de brânză feta

Cârnații se taie rondele, așa cum am specificat și se prăjesc în uleiul de măsline până își schimbă culoarea. Apoi, vor fi scoși pe hârtie absorbantă pentru a se îndepărta excesul de grăsime, iar în uleiul rămas se vor căli ceapa și usturoiul pudrate cu boia. Când acestea s-au înmuiat, se adaugă ardeii tăiați bucăți potrivite, mestecându-se încet. Toată această poveste este, apoi, udată cu cele 100 de ml de vin și lăsată apoi la fiert la foc potrivit până se evaporă alcoolul.

Cârnații se adaugă peste ardei, amestecându-se bine, iar apoi se toarnă roșiile date pe răzătoare (sau roșiile tocate din conservă) și ardeiul iute tocat mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic până se îngroașă sosul, apoi se adaugă zahărul (sau mierea, opțional). Grecii spun că, mestecând cu lingura de lemn în spetsofai, ajuți aroma să se desprindă de pe fundul cratiței și să se ridice spre nările pofticioșilor. Așa că e bine să vă înarmați cu această unealtă de bază în bucătărie și să mestecați ușor în cratiță pentru a elibera una dintre cele mai plăcute miresme ale bucătăriei grecești.

Asezonat cu sare și piper, spetsofai se servește neapărat cu pâine proaspăt coaptă și presărat din abundență cu brâză feta mărunțită și pătrunjel verde.

Iar dacă mai avem alături și un pahar cu vin, numai așa putem spune că simțim din plin gustul Pelionului.

5 gânduri despre „Spetsofai, gustul Pelionului”

  1. Ce pofta mi-ai facut! Imi doresc sa simpt aromele. Ma incurca putin ardeii (Kapia, rosu, mic si iute…) si rosiile, dar vad eu…
    Mi-a placut asta: ”Grecii spun că, mestecând cu lingura de lemn în spetsofai, ajuți aroma să se desprindă de pe fundul cratiței și să se ridice spre nările pofticioșilor. ” Am strachini, linguri de lemn, vase de pamant…
    Multumesc. 🙂 O zi buna!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.