”Firul Ariadnei” – ”Μίτος της Αριάδνης”

Ori de câte ori viața ne oferă câte o soluție neașteptată la probleme aparent insurmontabile, spunem că am găsit ”firul Ariadnei”.

Expresia vine de la legenda lui Tezeu, tânărul care a înfruntat Minotaurul în labirintul construit de regele Minos.  Descendent al lui Zeus, Minos reprezintă un amestec de personaj istoric și legendă, ruinele palatului său de la Knossos din insula Creta fascinând și acum arheologii și istoricii, dar și turiștii simpli deopotrivă. Civilizația minoică născută în acest bazin al Mediteranei este punctul de geneză al ceea ce va deveni mai târziu poporul și cultura elene.

Ruinele palatului regelui Minos de la Knossos. Sursa foto: http://www.viator.com

Labirintul construit de Minos adăpostea o ființă ciudată, jumătate om, jumătate taur, care se hrănea cu tineri aduși din Atena de către Minos, ca tribut anual. Într-unul din grupurile de viitoare victime se afla și Tezeu. Impresionată de frumusețea lui, Ariadna, fiica regelui Minos, se hotărăște să-l salveze de la o moarte cumplită și îi oferă în ascuns o spadă și un ghem de ață. Cu firul legat la intrarea în labirint și înarmat cu spada și cu mult curaj, Tezeu a reușit nu doar să înfrunte atacul Minotaurului, ci și să-l ucidă și să găsească apoi ieșirea din construcția-capcană pe culoarele căreia mulți își găsiseră sfârșitul.

Ariadna și Tezeu. Sursa foto: Wikipedia

Din păcate, povestea de dragoste a Ariadnei nu are un sfârșit fericit. Deși a lăsat totul în urmă, plecând împreună cu Tezeu spre Atena, ea a fost abandonată de acesta pe insula Naxos unde l-a întânit pe Dionysos, zeul vinului și al petrecerilor, căruia i-a devenit soție. Alte variante orale ale acestei legende spusțin că Ariadna a fost ucisă de Afrodita sau chiar Tezeu a murit în urma rănilor grave provocate de lupta cu Minotaurul.

Ce este sigur, e faptul că Ariadna (”cea pură, sfântă” în traducere) s-a bucurat de un cult aparte, bine reprezentat de obiceiuri întâlnite din insula Delos din Ciclade până în Peloponez sau chiar Cipru.

Expresia ”Firul Ariadnei” a rămas în memoria colectivă cu sensul de ”indiciu”, ”ajutor”, ”fir călăuzitor” care oferă o soluție nesperată într-o situație limită.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

dyo

geometrii tactile, pe figuri desenate într-o ureche

Adrian Câciu

Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes. - Albert Einstein

Just reading my books

Doar citește!

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

FUNDAŢIA PELIN

EDUCAŢIE FĂRĂ FRONTIERE CREŞTIN EUROPEANĂ

Ruxandra - Happy Little Things

🖤 Vegan Lifestyle 🖤

LIVE to TRAVEL and TASTE

"GREEK GASTRONOMY CALENDAR"

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

kentise

το κέντημα είναι γλέντημα

SERTARUL CU GANDURI

GANDURI - INTAMPLARI - INIMA

Happiness comes from within

Aștept mesaje, păreri, sau pur și simplu dacă simțiți nevoia de o simpla conversatie sau un sfat, pe Instagram: andracristina27

EQUINOX

The time of change

Jurnal Secret

Hai să încercăm să fim mai buni împreună !

Corabia cu gânduri a Marinei Costa - Marina Costa s shipload of thoughts

Literature, music and other passions in Romanian or English

Turism si cultura in Balcani

Descoperim impreuna sufletul balcanic

katalogia

blog of Sarantis Antiochos/Antíocos/Αντίοχος

Alexandra Pricop

Fii tu însăți ca să fii fericită!