Filoelenul Charles C. Ogle – scurta viață cuprinsă între Londra și Makrinitsa

Numit și ”balconul Pelionului”, satul Makrinitsa își duce cu demnitate cele aproape 100 de secole de istorie cățărat pe versantul abrupt al muntelui și umbrit de platanii care i-au fost martori și prieteni tăcuți de-a lungul vremii.

Satul Makrinitsa răsfirat pe Muntele Pelion

Și dacă astăzi satul este căutat pentru liniște, eleganța arhitecturii tradiționale și priveliștea către  portul Volos, în trecut el a fost scena unor lupte crâncene care au lăsat în urmă morți și suferință întipărită în piatra drumului. 

După ce parcurgi drumul amețitor care urcă din marele port spre vârful Pelionului, ajungi sub umbra răcoroasă a arborilor seculari, pe trepte de piatră acoperite cu mușchi și ziduri care se confundă deja cu pădurea. Este satul Makrinitsa, răsfirat pe verticală, cu ulițe înguste, case înfipte în piatră sfidând parcă legile fizicii și oameni calzi care te întâmpină cu zâmbete, dulceață de portocale și, mai ales, tsipouro, băutura tare și aromată a Tesaliei. La intrarea în sat, alb, luminos, poate ignorat de turiștii grăbiți, se înalță un monument de marmură cu capul unui bărbat tânăr pe el, având un nume ciudat sau poate prea puțin cunoscut: Charles C. Ogle. Nu este nume elen și totuși este scris pe un monument de marmură. O cercetare scurtă a istoriei locale dezvăluie o poveste dureroasă despre tinerețe, curaj, entuziasm și, mai presus de toate, de dragoste față de Grecia.

Sursa foro: http://www.volosmagnisia.wordpress.com

Născut în Londra la mijloc de secol al XIX-lea (aprilie 1851), Charles Chaloner Ogle s-a remarcat nu doar prin precocitatea sa ca tânăr arhitect, ci și prin talentul gazetăresc ce l-a făcut să ajungă în punctele fierbinți ale Europei, acolo unde popoarele balcanice duceau lupte grele de eliberare de sub jugul otoman. Trecând o perioadă prin Serbia, de unde transmitea corespondențe de război în calitate de jurnalist al faimosului ”Builder”, Ogle a descoperit Grecia atunci când a lucrat cu celebrul arhitect german Ziller la dezvoltarea urbanistică a orașului Atena. Pe lângă aceasta, el a început să ducă propria luptă împotriva turcilor, sprijinind armata elenă cu tot ce putea, în special cu articolele sale din ”The Times” care dezvăluiau atrocitățile comise de otomani și eroismul elen în special din Creta și Tessalia. Ca recunoaștere a dragostei sale față de țara pe care o conducea, regele George I l-a decorat cu medalia Crucea Mântuitorului, distincție oferită doar celor care s-au distins prin fapte deosebite în slujba patriei.

Sursa foto: http://www.mietbookstore.gr

Preocupat de investigațiile sale gazetărești din regiunea Tessaliei care, în 1878 încă nu era parte Greciei, ci se afla în Imperiul Otoman, Charles Ogle a ajuns în regiunea Pelionului unde, în luna ianuarie a acelui an, grecii și-au făcut publică dorința lor de eliberare, au înființat un guvern provizoriu și au cerut îndependența regiunii și alipirea ei cu țara-mamă. Prima confruntare sângeroasă cu armata turcă a avut loc în februarie, iar rezultatul a fost înfricoșător pentru greci. Învinși de soldații lui Recep Pașa, au fost uciși fără milă și fără deosebire, bărbați, femei, copii sau adulți, satul Makrinitsa transformându-se într-o adevărată baie de sânge. Atrocitățile au continuat câteva zile, răzbunarea turcilor îndreptându-se și spre satele apropiate. Cu dorința de dreptate și pana ascuțită de jurnalist, Charles Ogle a dezvăluit toate aceste crime în ”The Times”, trezind în rândul opiniei publice occidentale un sentiment de empatie generală pentru poporul elen. Mai mult decât atât, el a plătit oameni care să-l ajute nu doar în investigația de jurnalist, ci să continue lupta de eliberare.

O a doua confruntare a avut loc peste numai câteva săptămâni, la mijlocul lui martie 1878, în timpul căreia Charles Ogle și-a găsit sfârșitul. Trupul decapitat i-a fost găsit după câteva zile, fiind recunoscut după un semn de la încheietura mâinii și după notițele găsite în buzunarul jachetei. Cercetările autorităților elene au dus la confirmarea morții tânărului jurnalist englez, mai ales că au apărut și martori, o femeie și un copil, care surprinseseră momentul uciderii lui și care au povestit mai departe.

Vestea uciderii lui Charles Ogle a produs un val de emoție atât la Atena, acolo unde a fost înmormântat, cât și în Londra natală de unde familia îndurerată a trimis o telegramă către Guvernul elen prin care și-a transmis mulțumirea pentru modul în care fiul lor a fost înmormântat și respectat de popor.

Peste numai câțiva ani, Tessalia și Epirul deveneau părți ale Elladei, încheind fericit lupta plină de sacrificii ale oamenilor din aceste regiuni.

Clădită pe sângele elenilor și filoelenilor, istoria Greciei este un șir lung de portrete de viteji care nu și-au precupețit viața pentru idealul atât de frumos scris și întipărit în conștiința lor,  ” Ελευθερία ή θάνατος!” , printre ei numărându-se și Charles C. Ogle, considerat primul corespondent de război din istorie ucis pe câmpul de luptă.

Arhitectura elegantă a caselor tradiționale din Makrinitsa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

dyo

geometrii tactile, pe figuri desenate într-o ureche

Adrian Câciu

Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes. - Albert Einstein

Just reading my books

Doar citește!

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

FUNDAŢIA PELIN

EDUCAŢIE FĂRĂ FRONTIERE CREŞTIN EUROPEANĂ

Ruxandra - Happy Little Things

🖤 Vegan Lifestyle 🖤

LIVE to TRAVEL and TASTE

"GREEK GASTRONOMY CALENDAR"

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

kentise

το κέντημα είναι γλέντημα

SERTARUL CU GANDURI

GANDURI - INTAMPLARI - INIMA

Happiness comes from within

Aștept mesaje, păreri, sau pur și simplu dacă simțiți nevoia de o simpla conversatie sau un sfat, pe Instagram: andracristina27

EQUINOX

The time of change

Jurnal Secret

Hai să încercăm să fim mai buni împreună !

Corabia cu gânduri a Marinei Costa - Marina Costa s shipload of thoughts

Literature, music and other passions in Romanian or English

Turism si cultura in Balcani

Descoperim impreuna sufletul balcanic

katalogia

blog of Sarantis Antiochos/Antíocos/Αντίοχος

Alexandra Pricop

Fii tu însăți ca să fii fericită!