Sarakatsani – Tradiții de nuntă. Logodna (II)

Spuneam în articolul trecut dedicat acestui ritual de trecere al comunității sarakatsani că băiatul care urma să fie mire trebuia să știe să citească și să socotească, pentru a putea administra averea familiei care, de cele mai multe ori, consta în turme de oi și în cai. De aceea, la întâlnirea părinților, unde se puneau la cale detaliile nunții, viitorul socru îl chema aparent să îl ajute să descifreze vreun text sau să facă vreo operație matematică, prefăcându-se că nu mai vede bine sau că nu mai știe. Tânărul trebuia să se descurce cât de bine putea și, odată ”examenul” încheiat, se retrăgea discret din cameră, invocând un motiv oarecare, lăsând seniorii să încheie ce aveau de pregătit.

De obicei, discuțiile nu erau prea lungi sau prea tensionate, întrucât fiecare parte știa foarte bine atribuțiile care îi reveneau, protagoniștii, adică mirele și mireasa, oricum trebuiau să se supună voinței părinților, iar zestrea fetei nu era standard, așa că socrul mic avea libertatea de a-i da acesteia ceea ce găsea el de cuviință. De regulă, la nuntă, fata primea oi în loc de bani, dar erau și anumite obiecte care trebuiau neapărat să facă parte din zestre. Mai întâi, fata venea în casa viitorilor socri cu trei feluri de haine: veșmântul de mireasă, cusut cu fir aurit, hainele de sărbătoare pe care urma să le poarte

inside-a-sarakatsani
Interiorul unei colibe sarakatsani. Foto: http://www.tripadvisor.com

la ceremonii sau la biserică și, nu în cele din urmă, hainele de femeie adultă, pregătindu-se de acum de vârsta senectuții. De asemenea, mireasa trebuia să aducă în noua familie o mulțime de cămăși, șorțuri, ciorapi, papuci, fețe de pernă țesute din lână și așa numitele ”velenges” (cuvânt asemănător cu românescul ”velințe”) care erau pături groase de lână, bătucite bine în vâltori. Unele dintre aceste ”velenges” aveau ciucuri și erau folosite la dormit, altele, fără ciucuri, aveau rolul de a acoperi patul, altele, cu ciucurii mici, erau pregătite pentru cai, în timp ce un al patrulea fel, erau întrebuințate pentru împodobirea colibelor. Fiind neam nomad, sarakatsani locuiau în colibe ridicate pe schelet de lemn și acoperite cu pături sau piei de oaie, care erau ușor montate și demontate pentru a fi gata de următoarea călătorie în căutarea pajiștilor verzi și a izvoarelor cu apă rece. Asta nu însemna că femeile nu știau să-și împodobească micul univers casnic, reușind să își manifeste dragostea pentru frumos chiar și într-un mediu atât de minimalist ca cel al vieții bazate exclusiv pe transhumanță.

Sarakatsan_Greece_Pindus
Tânără sarakatsana. Foto: internet.

În comunitatea sarakatsani existau chiar și concursuri prin care se recunoștea frumusețea sau hărnicia unei fete, a unui cal sau a unui tânăr. Transhumanța, cu regulile ei stricte, era un moment important în viața lor, așa că îi acordau toată atenția. Caii cei mai frumoși erau în frunte, fetele cele mai frumoase erau în fața întregii caravane ca un blazon, toată lumea era îmbrăcată în haine de sărbătoare pentru că, undeva în subconștientul colectiv, se celebra intrarea într-o altă etapă a vieții lor, în căutarea unei noi pâini. Spiritul neîmblânzit al sarakatsanilor, permanent liber, i-a împiedicat să se stabilească într-un loc, ei ducându-și familiile pe spatele cailor, așa cum le dicta trecerea anotimpurilor.

Logodna era marcată, bineînțeles, de cântece care vorbeau de întâlnirea sau pețirea celor doi protagoniști, care, la fel ca în folclorul românesc, primesc atributele unor păsări sau ale unor corpuri cerești, celebrându-se în acest fel unicitatea lor:

 

”Cine a fost pețitorul, cine a fost pețitorul?

Cine a fost cela care a mâncat scorțișoară și a unit cele două păsări,

Vulturul și porumbelul? Mirele este soarele, iar mireasa este luna,

Cei logodiți sunt precum două stele pe cer.”

 

Despre pregătirea de nuntă a celor două familii, vom vorbi într-o altă întâlnire.

5 gânduri despre „Sarakatsani – Tradiții de nuntă. Logodna (II)”

  1. Tradițiile ne vorbesc despre ceea ce am fost și povestesc despre ceea ce suntem.
    Ce poate fi mai frumos decât Tradițiile de nunta/logodna? Ele, sunt martorii primei adevarate aventuri, in doi.
    Informativ și foarte interesant articolul!
    Bravooo👍👏🏻

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

dyo

geometrii tactile, pe figuri desenate într-o ureche

Adrian Câciu

Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes. - Albert Einstein

Just reading my books

Doar citește!

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

FUNDAŢIA PELIN

EDUCAŢIE FĂRĂ FRONTIERE CREŞTIN EUROPEANĂ

Ruxandra - Happy Little Things

🖤 Vegan Lifestyle 🖤

LIVE to TRAVEL and TASTE

"GREEK GASTRONOMY CALENDAR"

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

kentise

το κέντημα είναι γλέντημα

SERTARUL CU GANDURI

GANDURI - INTAMPLARI - INIMA

Happiness comes from within

Aștept mesaje, păreri, sau pur și simplu dacă simțiți nevoia de o simpla conversatie sau un sfat, pe Instagram: andracristina27

EQUINOX

The time of change

Jurnal Secret

Hai să încercăm să fim mai buni împreună !

Corabia cu gânduri a Marinei Costa - Marina Costa s shipload of thoughts

Literature, music and other passions in Romanian or English

Turism si cultura in Balcani

Descoperim impreuna sufletul balcanic

katalogia

blog of Sarantis Antiochos/Antíocos/Αντίοχος

Alexandra Pricop

Fii tu însăți ca să fii fericită!