Sfânta Teodora de la Vasta, Peloponez

Dacă pașii vă poartă prin însoritul Peloponez, aveți grijă să nu pierdeți întâlnirea cu una din bijuteriile bizantine ale Elladei, și anume Biserica Sfintei Teodora de la Vasta. Venerată atât de localnici, cât și de pelerinii sosiți din cele patru colțuri ale lumii, Sfânta Teodora împrăștie lumină și har de la mormântul ei, făcând minuni chiar cu bisericuța care îi este închinată. De ce spunem asta? Imaginile vorbesc de la sine:  de o fragilitate aparte, micuță și aparent vulnerabilă în fața secolelor care i-au încercat trăinicia, biserica poartă în zidurile ei nu doar sute de ani de furtuni, războaie, cutremure sau cotropiri ale vrăjmașilor, ci și 17 copaci falnici care și-au găsit aici brazdă bună pentru a răsări și a crește.

Minunea a fost acceptată de oamenii de știință care au încercat în fel și chip să explice modul în care copacii impresionanți  au răsărit și au străpuns acoperișul bisericii, fără ca acest lucru să-i dăuneze în vreun fel. Copacii Sfintei Teodora au îmbrățișat edificiul, lăsând firișoare subțiri de rădăcină să se întrețeasă printre cărămizi și să coboare apoi în pământ. Niciuna din rădăcinile lor nu este vizibilă în afara zidurilor, nici în interiorul bisericii, nici în exterior nu se vede absolut nimic, ci doar trunchiurile înalte și de 30 de metri care țâșnesc maiestuos din acoperiș.

Biserica Sfintei Teodora de la Vasta

Cum a fost posibil acest lucru? Răspunsul îl primim de la Sfânta Teodora care a trăit pe aceste locuri prin secolul a XI-lea. Venea dintr-o familie simplă, cu mulți frați, dar cu mare dragoste pentru Hristos. Aici a primit primele învățături creștine, a fost educată să-și iubească patria și credința mai mult ca orice. Tocmai din dragoste pentru pământul natal, Sfânta Teodora a hotărât să intre în luptă atunci când regiunea a fost atacată de bandiți. Vremurile erau tulburi și mulți dușmani râvneau la îndestularea și pacea din Imperiul Bizantin, așa că pirații, bandiții nu pierdeau nicio ocazie de a ataca localitățile elene. Curajoasa Teodora s-a îmbrăcat în haine bărbătești și s-a dus să-și apere regiunea, împreună cu alți viteji ai satului ei. Lupta nu a fost una ușoară, iar slăbiciunea tinerei în fața dezlănțuiților vrăjmași  și-a spus cuvântul. Tânăra a fost lovită de moarte. Întinsă la pământ, simțindu-și sfârșitul aproape, a mai avut putere să înalțe o rugăciune către Cel pe care ea Îl iubea atât de mult: ”Doamne, fă ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu de apă, iar părul meu să devină pădure de copaci.”

Nimeni nu știe cum s-a sfârșit lupta aceea, dar memoria colectivă ne spune că oamenii, îndurerați de pierderea acestei tinere, i-au luat trupul și i l-au îngropat cu cinste, iar pe locul morții ei au ridicat o biserică. Timpul, în curgerea lui tăcută, a arătat tuturor că rugăciunea fetei a fost ascultată: un râu care trecea în zonă și-a schimbat traseul ajungând  să curgă chiar pe sub biserica închinată ei, iar mai mulți copaci au început să crească din zidurile acesteia. Mai mult, la mormântul Sfintei au început să se înfăptuiască minuni, aici găsindu-și alinarea din ce în ce mai mulți oameni.

Copacii Sfintei Teodora unesc Cerul și pământul, sprijinindu-se pe Logos, ca la crearea lumii. Ei și bisericuța au devenit una, un trup, așa cum și-a dorit Sfânta, împrăștiind har și binecuvântare tuturor celor care ajung la ei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

dyo

geometrii tactile, pe figuri desenate într-o ureche

Adrian Câciu

Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes. - Albert Einstein

Just reading my books

Doar citește!

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

FUNDAŢIA PELIN

EDUCAŢIE FĂRĂ FRONTIERE CREŞTIN EUROPEANĂ

Ruxandra - Happy Little Things

🖤 Vegan Lifestyle 🖤

LIVE to TRAVEL and TASTE

"GREEK GASTRONOMY CALENDAR"

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

kentise

το κέντημα είναι γλέντημα

SERTARUL CU GANDURI

GANDURI - INTAMPLARI - INIMA

Happiness comes from within

Aștept mesaje, păreri, sau pur și simplu dacă simțiți nevoia de o simpla conversatie sau un sfat, pe Instagram: andracristina27

EQUINOX

The time of change

Jurnal Secret

Hai să încercăm să fim mai buni împreună !

Corabia cu gânduri a Marinei Costa - Marina Costa s shipload of thoughts

Literature, music and other passions in Romanian or English

Turism si cultura in Balcani

Descoperim impreuna sufletul balcanic

katalogia

blog of Sarantis Antiochos/Antíocos/Αντίοχος

Alexandra Pricop

Fii tu însăți ca să fii fericită!