Luna Mai în folclorul elen (I)

Timpul își toarce leneș firul și iată că ne oferă o altă lună frumoasă în care să ne bucurăm de trecerea de la primăvară la vară, de la un anotimp la altul. În tradiția românească, luna Mai, adică ”Florar” este o perioadă a deschiderii, a înfloririi, chiar a primelor roade coapte.
image
Sursa foto: http://www.palo.gr

În Ellada, însă, lucrurile stau puțin diferit: luna Mai este cunoscută ca cea în care se împletesc binele și răul, care oferă momente frumoase, dar și neplăceri dacă nu-I respecți cutumele. Credința aceasta vine din antichitate, când vechii romani au dat numele aceste luni ”Maius”, făcând referire la ”majors”, adică ”străbuni, înaintași, cei trecuți în lumea umbrelor”. În luna mai, în vechiul Imperiu Roman, aveau loc două sărbători dedicate celor morți, Lemuria și Rozalia. Pentru romani, lemuriile erau sufletele celor dispăruți care, o anumită perioadă din an, se întorceau din lumea umbrelor și cutreierau printre cei vii. Ca să scape de prezența lor neplăcută, stăpânii caselor, cei cu rol de ”pater familias”, se duceau la miezul nopții în mijlocul casei și, aruncând peste umăr o mână de fasole neagră și bătând într-un vas de bronz, spuneau de nouă ori ”Suflete ale strămoșilor noștri, plecați de aici!”, asigurând, prin acest ritual, liniștea casei pentru încă un an. Rozalia era sărbătoarea trandafirilor cu care erau împodobite mormintele. Prin urmare, era și ea o sărbătoare a celor morți și s-a păstrat într-o formă asemănătoare până în zilele noastre, când numele i-a fost modificat în Roussalia, adică sărbătoarea Cincizecimii. În Sâmbăta Rusaliilor, în toată Ellada, se pomenesc morții și nu se lucrează sub nicio formă, sărbătoarea fiind considerată a fi una periculoasă. În această zi, este interzis cu desăvârșire pentru femei să coasă, întrucât se spune că înțeapă sufletele morților. Ca și în antichitate, există credința că, de la Înviere până la Rusalii, cei dispăruți sunt liberi să hoinărească printre cei vii, de aceea, toată perioada este trăită cu teamă și reținere de către eleni. Este interesant modul în care elementul creștin s-a suprapus peste vechile credințe păgâne, iar această perioadă este explicată altfel decât în antichitate: se spune că Maica Domnului, coborând la Iad și văzând suferințele celor de acolo, și-a făcut milă de ei și le-a dat voie ca 50 de zile pe an să iasă din nou pe pământ, de la sărbătoarea Învierii până la Rusalii.

Trăind cu teama față de cei dispăruți și de această întrepătrundere a celor două luni, elenii simt luna mai ca fiind o perioadă a momentelor neplăcute. De aceea, ei se feresc cu strășnicie să înceapă ceva în această lună, să semene sau să planteze. ”Ce se răsădește acum devine îngrășământ pentru rău!”, se zice în Corfu. O altă credință elenă privind această lună este cea, conform căreia, căsătoriile încheiate acum sunt predispuse destrămării, de aceea nunțile sunt foarte rare, dacă nu chiar aproape inexistente în această perioadă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

dyo

geometrii tactile, pe figuri desenate într-o ureche

Adrian Câciu

Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes. - Albert Einstein

Just reading my books

Doar citește!

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

FUNDAŢIA PELIN

EDUCAŢIE FĂRĂ FRONTIERE CREŞTIN EUROPEANĂ

Ruxandra - Happy Little Things

🖤 Vegan Lifestyle 🖤

LIVE to TRAVEL and TASTE

"GREEK GASTRONOMY CALENDAR"

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

kentise

το κέντημα είναι γλέντημα

SERTARUL CU GANDURI

GANDURI - INTAMPLARI - INIMA

Happiness comes from within

Aștept mesaje, păreri, sau pur și simplu dacă simțiți nevoia de o simpla conversatie sau un sfat, pe Instagram: andracristina27

EQUINOX

The time of change

Jurnal Secret

Hai să încercăm să fim mai buni împreună !

Corabia cu gânduri a Marinei Costa - Marina Costa s shipload of thoughts

Literature, music and other passions in Romanian or English

Turism si cultura in Balcani

Descoperim impreuna sufletul balcanic

katalogia

blog of Sarantis Antiochos/Antíocos/Αντίοχος

Alexandra Pricop

Fii tu însăți ca să fii fericită!