Christopsomo – ”Pâinea lui Hristos”

Purtând încă în memoria ancestrală cultul zeiței Demeter, cea care i-a învățat să cultive cerealele, elenii au dedicat câte o ”pâine” principalelor sărbători de peste an și din viața lor. Nunta, botezul, înmormântarea, Paștele, primul seceriș, Crăciunul, fiecare eveniment este însoțit de coacerea pâinii ritualice, a colacului sau a cozonacului. Trecând ușor de la religia pre-creștină la cea creștină, în care Hristos, ”pâinea lumii”, se oferă ca jertfă pentru răscumpărarea noastră, poporul elen a asociat dintotdeauna bobul de grâu cu moartea și învierea.

christopsomo-greek-christmas-bread-2
Sursa foto: internet

O astfel de pâine este și ”Christopsomo” (”Pâinea lui Hristos”) care se coace cu două-trei zile înainte de Crăciun, înr-o stare de maximă pregătire sufletească. Astfel, pe toată durata pregătirii ei, gospodina se roagă, binecuvântând ingredientele și produsul final. Totodată, Pâinea lui Hristos se pregătește cu cele mai bune ingrediente, întrucât ea simbolizează ofranda fiecărei familii pentru Cel Născut în ziua de Crăciun. Rețeta diferă ușor de la o regiune la alta a Greciei, dar ceea ce rămâne de bază este amestecul de mirodenii, de cuișoare, anason, mastic, scorțișoară care trebuie neapărat să se simtă din plin. O altă caracteristică a acestei pâinici o reprezintă modul în care este decorată: fiecare familie plăsmuiește din aluat, pe suprafața pâinii, detalii, simboluri, aspecte ale vieții de zi cu zi și ale ocupației principale. Pe lângă nelipsita litera X, ca inițială a numelui lui Hristos, agricultorii ornează Christopsomo cu spice de grâu, pluguri miniaturale trase de boi, frunze de măslin sau fructe, pescarii acoperă suprafața pâinii cu pești, năvoade, împletituri cu fructe de mare, caracatițe, bărci etc. Treptat, Christopsomo a devenit un moment de etalare a talentului gastronomic al gospodinelor dar și a celui de patiser care știe să creeze din aluat forme de o frumusețe inegalabilă.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 8 cești cu făină
  • 1 vârf de linguriță de sare
  • 1 1/2 lingurițe cu drojdie uscată
  • 1 ceașcă apă călduță
  • 1 ceașcă vin roșu (călduț)
  • 1/2 ceașcă ulei de măsline (sau 6 linguri de unt topit)
  • 1/4 ceașcă suc de portocale
  • 1/4 ceașcă de coniac
  • 2 coaja rasă de la portocale
  • 1 ceașcă zahăr
  • 1 1/2 cești cu stafide
  • 1 1/2 cești cu nuci (tocate grosier)
  • 1/3 muguri de pin
  • 1 linguriță de ansason măcinat sau 1 linguriță de mastic măcinat
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță de cuișoare măcinate
  • ¼ linguriță de nucșoară măcinată

Pentru decorat

  • 1 – 2 lingurițe de lapte
  • un amestec obținut din 120 g miere și 1 lingură de coniac
  • 1 nucă întreagă (în coajă)

Amestecați bine drojdia cu ½ ceașcă apă caldă și 2 linguri de făină până se dizolvă și lăsați deoparte pentru 10 minute, până face bule, semn că drojdia începe să fermenteze.

Într-un bol mare, amestecați sarea cu 2/3 din făina rămasă, faceți o gropiță în mijloc unde turnați amestecul de drojdie, apa caldă rămasă și vinul. Amestecați până se obține un aluat moale, acoperiți vasul cu hârtie cerată și un prosop curat și lăsați la crescut timp de 1,5 – 2 ore, până când aluatul își dublează volumul.

După acest interval, scoateți aluatul din vas și frământați-l pe blatul acoperit cu făină până când iese tot aerul din el. Așezați aluatul din nou în bol, presărați restul de făină, adăugați uleiul, sucul de portocale, coniacul și coaja rasă de portocale.

Separat, amestecați bine zahărul cu stafidele, nucile, mugurii de pin, masticul, anasonul, scorțișoara, cuișoarele și nucșoara și adăugați-le peste aluat.

Frământați bine până când aluatul nu se mai lipește de mâini, acoperiți-l și mai lăsați-l la crescut jumătate de oră.

Într-un vas uns cu ulei sau cu unt, așezați ¾ din aluat, urmând ca din sfertul rămas să formați, mai întâi, două funii așezate în formă de X pe suprafața pâinii, și apoi frunze, flori, arcade, animale, fluturi, tot ceea ce știți că vă poate înfrumuseța pâinica. Așezați nuca la intersecția celor două funii, în mijlocul literei X, ungeți aluatul cu puțin lapte și dați la cuptorul preîncălzit.

În primele 15 minute, lăsați un vas cu apă pe fundul cuptorului și temperatura mai ridicată, de aproximativ 230C, urmând ca după acest interval să scoateți vasul cu apă și să scădeți temperatura la aproximativ 200C. Coaceți Christopsomo la această temperatură până când trece testul scobitorii, adică în jur de 50 – 60 de minute. Cu puțin înainte de a scoate pâinica din cuptor, ungeți-o cu amestecul de miere și coniac, pentru a da luciu, și mai lăsați-o puțin la copt, aproximativ 5 minute.

Nouă nu ne rămâne decât să vă urăm Sărbători fericite tuturor și un Crăciun cu masa și casa bogate în bucurii!

Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές σε όλους!

χριστόψωμο
Sursa foto: internet.

2 gânduri despre „Christopsomo – ”Pâinea lui Hristos””

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

dyo

geometrii tactile, pe figuri desenate într-o ureche

Adrian Câciu

Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes. - Albert Einstein

Just reading my books

Doar citește!

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

FUNDAŢIA PELIN

EDUCAŢIE FĂRĂ FRONTIERE CREŞTIN EUROPEANĂ

Ruxandra - Happy Little Things

🖤 Vegan Lifestyle 🖤

LIVE to TRAVEL and TASTE

"GREEK GASTRONOMY CALENDAR"

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

kentise

το κέντημα είναι γλέντημα

SERTARUL CU GANDURI

GANDURI - INTAMPLARI - INIMA

Happiness comes from within

Aștept mesaje, păreri, sau pur și simplu dacă simțiți nevoia de o simpla conversatie sau un sfat, pe Instagram: andracristina27

EQUINOX

The time of change

Jurnal Secret

Hai să încercăm să fim mai buni împreună !

Corabia cu gânduri a Marinei Costa - Marina Costa s shipload of thoughts

Literature, music and other passions in Romanian or English

Turism si cultura in Balcani

Descoperim impreuna sufletul balcanic

katalogia

blog of Sarantis Antiochos/Antíocos/Αντίοχος

Alexandra Pricop

Fii tu însăți ca să fii fericită!