Marea zeiță Hera

Soția atotputernicului Zeus, ocrotitoarea căsătoriei și a tot ceea ce presupune aceasta, Hera s-a bucurat de un cult deosebit pe tărâmul Elladei antice, ea fiind responsabilă cu oferirea de prunci soților și cu binecuvântarea mamelor în timpul nașterii.

Sursa foto: internet

Imediat ce Hera a fost eliberată din pântecele lui Cronos de către Zeus, mama acesteia, zeița Rhea, și-a condus fiica la capătul lumii, la căruntul Okeanos, pentru a fi în grija și ocrotirea zeiței Thetis. Departe de Olimp, de agitația și luptele interminabile de acolo, Hera a petrecut o perioadă de pace și izolare, până când a fost zărită de Zeus. Plecându-și ochii din înaltul cerului al cărui stapân era, Zeus s-a îndrăgostit de frumoasa fată și, fără să stea prea mult pe gânduri, a răpit-o de lângă Thetis și a dus-o în palatele sale.

Nunta a fost cel mai frumos eveniment al Olimpului, în care strălucirea miresei a rămas întipărită în veșnicie. Așezată pe tronul de aur alături de soțul său, Hera iradia, înveșmântată în straiele meșteșugit țesute de Iris și charite. Darurile zeilor nu au fost mai prejos decât mirii: Gaia, zeița Pământului, a făcut să crească din adâncimile lui un măr minunat, cu fructe de aur. Raze de lună, spume strălucitoare de mare, aripi de fluture care să o poarte cât ai clipi în toate zările lumii, aurore trandafirii, toate au fost primite de mireasa devenită acum stăpâna tuturor zeilor, dar și a întregii naturi.

Ca și soțul ei, Hera domnea din înălțimile Olimpului, folosindu-se de fulgere, nori negri și furtuni ori de câte ori o supăra câte ceva sau cineva. Capricioasă, răsfățată, frumoasă, Hera domina lumea întreagă printr-o singură privire ascuțită pornită din ochii ei mari și strălucitori. Cu mâini albe ca nufărul, bucle ce cădeau în valuri pe sub cununa așezată maiestuos pe cap, cu statura ei înaltă și armonioasă, Hera se bucura de respectul atât al soțului ei, cât și a celorlalți zei, dar și pământeni. Aceștia i-au atribuit și trăsături umane, comune cu ale oricărei femei și soții de rege, cum ar fi gelozia și tendința de a-și domina soțul. Ca urmare, și pedepsele venite din partea lui Zeus nu erau chiar ușoare, acesta nedându-se în lături când a venit vorba să-și biciuiască soția pentru nesupunere sau când a încătușat-o în lanțuri de aur și a lăsat-o să atârne între cer și pământ, cu două nicovale de fier legate de picioare.

Extrem de umană, Hera a fost zeița cea mai iubită de grecii antici, deoarece ea nu doar întruchipa femeia obișnuită ce se confrunta cu dramele zilnice și răspunderea unei familii, dar și prin spiritul protector pe care ea îl transmitea celor căsătoriți.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

dyo

geometrii tactile, pe figuri desenate într-o ureche

Adrian Câciu

Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes. - Albert Einstein

Just reading my books

Doar citește!

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

FUNDAŢIA PELIN

EDUCAŢIE FĂRĂ FRONTIERE CREŞTIN EUROPEANĂ

Ruxandra - Happy Little Things

🖤 Vegan Lifestyle 🖤

LIVE to TRAVEL and TASTE

"GREEK GASTRONOMY CALENDAR"

cu Ina hai_hui

Sunt cumulul intamplarilor traite, simtite sau auzite, aflate... Voi?

kentise

το κέντημα είναι γλέντημα

SERTARUL CU GANDURI

GANDURI - INTAMPLARI - INIMA

Happiness comes from within

Aștept mesaje, păreri, sau pur și simplu dacă simțiți nevoia de o simpla conversatie sau un sfat, pe Instagram: andracristina27

EQUINOX

The time of change

Jurnal Secret

Hai să încercăm să fim mai buni împreună !

Corabia cu gânduri a Marinei Costa - Marina Costa s shipload of thoughts

Literature, music and other passions in Romanian or English

Turism si cultura in Balcani

Descoperim impreuna sufletul balcanic

katalogia

blog of Sarantis Antiochos/Antíocos/Αντίοχος

Alexandra Pricop

Fii tu însăți ca să fii fericită!